Oroszoknak adhatja el INA-részvényeit a Mol

  • belföld
  • 2017.10.30
    12:17
  • MTI
Szombaton jelentkezett be a Rosznyefty az INA horvát olajvállalat tulajdonrészére. A Mol jogi igazgatója hétfőn jelezte, nyitottak az üzletre.

Nyitott arra a Mol Nyrt., hogy eladja az INA a horvát olajipari vállalatban meglévő részesedését, de addig továbbra is a legjobb tudása szerint működteti a céget - közölte Kara Pál, a Mol-csoport jogi igazgatója az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában hétfőn. A Mol igazgatótanácsa 2013-ban kinyilvánította, hogy az INA vagy piacgazdasági alapokon működik, vagy pedig kivásárolják a magyar részesedést. Szerinte a folyamat azóta is tart, a Mol nyitott a tárgyalásra, "nagy türelemmel és tisztelettel" várják a horvát fél ajánlatát. Előzőleg szombaton a Rosznyefty orosz olajvállalat közölte, hogy szívesen megvásárolná a vállalatban meglévő Mol-részesedést.

Kara Pál kommentálta a svájci szövetségi bíróság pénteki ítéletét is. Azt mondta, ezzel végleg lezárult a Mollal szemben 2014 elején indított eljárás, amit azzal a gyanúval indítottak, hogy a magyar fél korrupcióval szerezte meg az INA irányítását, nem teljesítette a részvényesi szerződésben vállalt befektetéseit és megsértette a kereskedelmi társaságokra vonatkozó horvát törvényeket. Az igazgató szerint az ítéletben foglaltakat végre kell hajtani, Horvátország nem vitathatja a szerződések érvényességét és az INA irányításának kérdését.

Erről Igor Secin, a Rosznyefty vezetője beszélt a Jutarnji List horvát lapnak. Azt mondta, A a Rosznyefty Mol Nyrt. helyére lépne, amennyiben a horvát kormány új stratégiai partnert keresne az olajipari vállalatban."Érdeklődünk a hatékony beruházások iránt a régióban" - idézték Secint., aki közölte,

"a mi szempontunkból azonban két kulcsfontosságú tulajdona is van, a sziszeki és rijekai finomító".

Secin jelezte, tud róla, hogy a Mol szerint a sziszeki finomító nem kifizetődő, de szerinte nem kell bezárni a finomítókat, amelyek egy modernizáció után fontos pozíciót tölthetnének be az európai kőolaj-feldolgozásban. "Amennyiben a Rosznyefty belép az INA tulajdonosi struktúrájába, modernizálja a horvát vállalat üzemeit és azok képesek lesznek piaci keretek között jövedelmezően működni" - jelentette ki.

A finomítók a Földközi-tenger térségében jelentős lehetőséggel bírnak logisztikai előnyük miatt. Ezért is fontolgatják annak lehetőségét, hogy megerősítsék jelenlétüket ezen a piacon - közölte.

Az INA 49,08 százaléka a Molé, és a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a társaságban. A cég 44,84 százaléka a horvát államé.