Elszállhat az olaj ára öt éven belül

Komolyan elszállhat az olaj ára 2020 után, ha nem jönnek be addig új kitermelési projektek, és így a kínálat nem tart lépést a kereslettel – állapította meg a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) 5 éves globális olajpiaci kitekintése.

Az elemzés azt is megállapította, hogy a következő három évben nem várható szignifikáns változás, ugyanakkor a kínálat bővülése jelentősen lassul. A folyamat 2022-re tetőződhet, amikor is a tartalék termelési kapacitások elérik a 14 éves mélypontjukat.

A következő néhány évben az olajtermelés bővülése várható az Egyesült Államokban, Kanadában, Brazíliában, és több más országban, de ez a növekedés 2020-ra teljesen leállhat, ha a 2015-ben és 2016-ban mutatkozó rekord alacsony beruházási kedv az iparágban nem fordul meg. Az IEA szakértői hozzátették, habár az USA-ban a palaolaj termelésbe fektetett összeg növekedése figyelhető meg, a globális befektetési arány 2017-ben sem tűnik kecsegtetőnek.

Eközben a kőolaj iránti kereslet növekedni fog a következő öt évben, túllépve a szimbolikusnak számító napi 100 millió hordót 2019, és a bővülés elérheti a 104 millió hordós értéket 2022-re.

A növekedésért egyértelműen a fejlődő országok a felelősek, köztük is az ázsiai térség dominál, miután minden 10 hordónyi többletből 7-et a legnagyobb kontinens lakói fogyasztanak el. Az IEA elemzése szerint 2022-re India olajszükségletének növekedése meghaladja Kínáét is. Habár a kitekintés elismeri, hogy az elektromos autók térhódítása fontos tényező az olajkereslet szempontjából, ám a szakértők számításai szerint a következő öt évben mindössze elenyésző részét váltják majd ki a hagyományos üzemanyaggal való közlekedésnek.

„Az amerikai kínálat-növekedés második hulláma indul el, ennek a mértéke attól függ majd, hogyan alakulnak az árak – mondta az elemzés kapcsán Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója. „Nincs itt az megnyugvás ideje, mert amennyiben a globális olajtermelési beruházások nem állnak vissza rövid időn belül, úgy volatilis árak már a közeljövőben visszatérhetnek” – húzta alá a szakértő.

Legfrissebb