Szinte ingyen lenne, mégsem használja ki Európa ezt az energiaforrást

Az Európai Napenergia Szövetség szerint 35 százalékot tehetnének ki a napelemek az EU megújuló energia mixén belül.

Napjainkban már valóság, hogy az egyik legalacsonyabb költségen napenergiából lehet villamos energiát előállítani, az Európai Unió azonban korántsem aknázza ki maradéktalanul a napenergia hasznosításában kínálkozó lehetőségeit - mondta James Watson, az Európai Napenergia Szövetség (SolarPower Europe) vezérigazgatója a szakmai szervezet által 300 napenergia iparági és politikai döntéshozó részvételével megtartott brüsszeli csúcstalálkozón.

A Portfolio.hu összefoglalója szerint a napenergiából előállított villamos energia költsége példátlanul alacsony szintre ereszkedett és tovább csökken.

A dél-kelet-európai országokban már 3 eurócent/kilowattóra költséggel is lehet áramot termelni napenergiából,

ami már olyan szint, amellyel más technológiák nehezen versenyeznek. Az európai napenergia ipar tehát készen áll arra, hogy nagyobb szeletet hasítson ki a globális piacból, ehhez azonban nyitott kereskedelmi politikára, és a tiszta technológiákat támogató iparpolitikára lenne szükség.

A szervezet álláspontja szerint az Európai Bizottság Tiszta Energia Csomagja jó kiindulópontot jelent, és megteremti a lehetőséget az EU számára, hogy a jövő követelményeihez igazítsa energiaellátását. Ezzel együtt a csomag túlságosan konkrét és vitatható eszközöket tartalmaz, ezért arra kérik az Európai Parlamentet és a tagállamokat, hogy vegyék figyelembe a következő prioritásokat, amikor a csomagot tárgyalják:

  • Erős és ambiciózus kormányzati keretrendszerre van szükség, amely támogatja a tiszta energiaforrásokba való befektetést.
  • Minden országban rugalmas útiterveket kell bevezetni, amely nem csupán a változatosabb megújuló energia mix kialakulását segíti elő, de a villamos energia szektor kapacitáskérdéseit is kezeli.
  • A piaci szabályokat a fotovoltaikus napelemekhez kell igazítani, helyi rugalmas energiapiacokra van szükség.
  • A további költségcsökkentés és a legkedvezőbb megvalósítás érdekében össze kell gyűjteni a tenderek tervezése során felhalmozódott "best practice"-t, vagyis a legjobb gyakorlatokat.
  • Erőteljes, a saját termelést és fogyasztást támogató keretrendszerre van szükség annak érdekébn, hogy az energiaátmenet középpontjába a fogyasztók és közösségek kerüljenek.

A szervezet szerint mindemellett a megújuló energiaforrások teljes energiamixen belüli részaránya tekintetében 2030-ra kitűzött célt minimum 35 százalékra kellene emelni a jelenlegi 27-ről, ami határozottan jelezné, hogy Európa visszatért a napenergia üzletbe.

Legfrissebb