Orbán nem bánná, ha visszavennék az INA-t a horvátok

  • belföld
  • 2017.11.28
    15:03
  • MTI
Támogatja Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a horvát állam visszavásárolja a Mol-tól az INA olajcéget. Erről Andrej Plenkovic horvát miniszterelnökkel folytatott tárgyalása után beszélt. A két politikus egyetértett abban, hogy méltányos alkut kell kötni.

Magyarország készen áll arra, hogy méltányos alkut kössön, hogy minél előbb le lehessen zárni a Magyarország és Horvátország történelmileg jó kapcsolatát mérgező vitát a Mol szerepéről az INA horvát energiavállalatban - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, miután megbeszélést folytatott Andrej Plenkovic horvát miniszterelnökkel.

A megbeszélésen a kereskedelem és a turizmus mellett szó esett közlekedési, illetve energetikai együttműködésről - benne gázszállító kapacitásokról -, és az INA ügyéről is.

“Magyarország szeretné minél előbb méltányos módon maga mögött tudni ezt a problémát, és az a méltányos, ha az INA-t a horvátok "visszakapják" - mondta a tárgyalás után Orbán, aki szerint ez egy üzleti ügy, amit a kormány nem tekint kormányzati kérdésnek, de támogatja, hogy minél előbb megoldás szülessen.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő megerősítette ezt. “A politikai akarat már világos, de még meg kell találni azt a modellt, amely igazságos az eddigi magyar befektetésekkel szemben, de reálisan állapítja meg az INA-részvények értékét” - mondta.

Ezen felül ők is érdekeltek az energetikai együttműködés bővítésében, ami magába foglalja a kétirányú gázszállítás megteremtését a két ország között. Arról is beszélt, hogy Horvátország csatlakozna a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) és reményei szerint Magyarország támogatja ezt.

Az INA részvényeinek 44,84 százalékát birtokolja a horvát állam, a Mol tulajdonában pedig a részvények 49,1 százaléka van, és a magyar cég rendelkezik az irányítói jogokkal a társaságban. A horvát kormány három éve nemzetközi döntőbíróságon támadta meg a Mol INA-ban történt tulajdonszerzését, többek között arra hivatkozva, hogy ezt korrupció útján sikerült elérniük.

A Mol mindvégig tagadta a vádakat, és a pert el is veszítette a horvát fél. Idén októberben svájcban a legutolsó fellebbezésüket is elutasították. Plenkovic már tavaly bejelentette, hogy visszavásárolják a Mol-tól a részesedést, de eddig még nem sikerült megállapodni. A közelmúltban az is felmerült, hogy a Mol részvénycsomagját a Rosznyefty orosz állami olajcég veszi meg.