Villanyautókba gyártanak majd akkukat Komáromban

  • belföld
  • 2017.11.30
    10:01
  • MTI
Elektromos autókba szánt lítiumos akkumulátorokat gyártó üzemet létesít Komáromban a dél-koreai SK Innovation Zrt. Az építkezés jövő februárban indul, a próbaüzem 2019-ben.

Akkumulátorüzem épül Komáromban. A dél-koreai SK Innovation Zrt. elektromos autókban használható lítium akkumulátorokat gyárt majd a komáromi ipari parkban, egy 42 hektáros területen felépítendő gyárban - derül ki a városházán kifüggesztett hirdetményből.

A beruházás környezetvédelmi dokumentációja szerint a vállalat 2018 februárjában kezdené meg az építkezést, a próbaüzem 2019 nyarán indulna,

üzemszerűen 2020 januárjától zajlana a termelés.

Az üzem első fázisa 66 ezer négyzetméteren épülne meg, a lengyel Alumetal szomszédságában. A gyár 24 órás üzemben termelne egész évben.

A társaság a dél-koreai Seosan városában már rendelkezik egy ilyen technológiájú akkumulátorgyárral. A gyártási eljárás Magyarországon nem ismeretlen, hasonló üzem nyílt 2017 májusában Gödön is.

A dél-koreai The Investor szaklap korábban azt írta, hogy az SK Innovation több mint 200 milliárd forintos beruházásra készül Komáromban, hogy az új gyárából lássa el elektromos autókba való akkumulátorokkal európai partnereit.

Az üzemben 250 ezer, elektromos autóba való akkumulátort gyártanak majd évente. A dél-koreai lap értesülésére a társaság közölte, hogy még nem született végleges döntés az európai gyár helyszínéről.

Az SK Innovation megjelenésével három dél-koreai cég készíthet majd akkumulátorokat elektromos autókba Közép-Kelet-Európában. Az LG Chem 2018-ban Lengyelországban nyit üzemet, amibe több mint 400 millió forint értékben fektetett be, a Samsung SDI pedig nemrég Gödön nyitotta meg 100 milliárd forintból épült, 600 embert foglalkoztató gyárát.

Címlapi kép forrása: SK Innovations