Energiatárolás vízzel - négy új módszer is létezik

Bemutatjuk azokat a technológiákat, amelyek bár még kísérleti fázisban vannak, víz segítségével tárolhatják a megújuló termelésből származó energiát.

Betonbunker

A tenger fenekére helyezett betonbunkert vízzel van tele. Amikor felesleges megújuló energia áll rendelkezésre, a beépített turbina áram felhasználásával kipumpálja a vizet a bunkerből. Később pedig, amikor elektromos áramra van szükség, ismét vízzel telítődik a bunker, miközben áthalad a víz a turbinákon, ami áramot termel. A betonbunker a Földközi-tengerben, az Atlanti-óceánban és a Norvég-árok területén alkalmazható - áll az ieee.org összeállításában.


Légzsákok

Éppen fordított elven működnek a víz alatti légzsákok, amelyeket a tengerparton álló rendszerhez kapcsolnak. Amikor rendelkezésre áll felesleges áram, a víz alatti zsákokba levegőt pumpálnak, amikor pedig áramra van szükség, kiengedik a légzsákból a levegőt, ami az ott felszerelt turbinákat megforgatja áramot termel.


Energiasziget

A tervek szerint az Északi-tengerben a holland partoknál egy gáttal lerekesztenének egy körülbelül 6-szor 10 kilométeres területet. Az energia tárolására pedig a belső medencében lévő víz szolgálna: amikor a hálózatban áramra van szükség, egy turbinán keresztül kiengedik a vizet a medencéből, amivel áram termelődik. Amikor pedig ismét felesleges áram áll a rendelkezésükre, újratöltik a medencét vízzel.


Szélturbinák víztározóval

Speciális helyre építettek speciális szélturbinákat Németországban: egy hegy tetejére, aminek a lábánál egy mesterséges tó van. A turbinák aljában is kialakítottak kisebb víztározókat, így amikor felesleges áram áll a rendelkezésükre, a szivattyúk felpumpálják a vizet a turbinák lábainál lévő víztározókba, amikor pedig áramra van szüksége a rendszernek, akkor visszahullik a víz a tóba, és ezzel áramot termel.

Legfrissebb