Már az olajat is napenergiával termelnék ki Kaliforniában

  • külföld
  • 2017.12.05
    12:32
  • Greenport
Kombinált naphőerőmű létesül egy kaliforniai olajmezőn. Villamosságot és gőzt állítanak elő vele, előbbivel a berendezéseket működtetik, utóbbit az olajkitermeléshez használják fel.

Múlt héten állapodtak meg az Area Energy és a GlassPoint Solar amerikai cégek Kalifornia legnagyobb napenergia-projektjének megvalósításáról. A naperőművet azonban nem csak áramtermelésre fogják használni, hanem arra is, hogy gőzt fejlesszenek a szomszédos Belridge olajmezőn zajló olajkitermeléshez.

A Belridge Solar elnevezéső üzemben kétfajta erőmű lesz: egy nap-hőreőmű, és egy naperőmű, Előbbi 850 megawatt (MW), utóbbi 26,5 MW teljesítményű lesz, ha 2020-ra elkészül. A nap-hőerőművel termelik majd az olajkitermeléshez szükséges gőzt. A gőzt a kőzetbe sajtolva nyerik ki az olajat. A tervek szerint évente 12 millió hordónyi gőzt állítanak majd elő a projekttel, amivel 136 millió köbméter gáz elégetését spórolhatják meg.

Hasonló technológiával eddig öt másik üzemet létesítettek világszerte. Ománban már építés alatt áll egy 1 gigawattos teljesítményű hasonló üzem - írja az Electrek.