Ötmillió eurót ad az EU mesterséges falevél feltalálására

Mesterséges fotoszintézissel üzemanyagot előállító berendezés kidolgozására alapított díjat az Európai Bizottság. Ötmillió eurót kap az, aki a leghatékonyabb megoldással áll elő.

Ötmillió eurós díjat tűzött ki azoknak a kutatóknak és feltalálóknak az Európai Bizottság, akik a legjobb módszert dolgozzák ki üzemanyag-előállításra szén-dioxidból és vízből, napenergia segítségével. A díjat kedden tették közzé a párizsi Egy bolygó csúcstalálkozón (One Planet Summit).

A díjra pályázóknak egy teljesen működőképes prototípussal kell előállniuk, egy olyan géppel, ami mesterséges fotoszintézis révén állít elő üzemanyagot. A bizottság szerint a mesterséges fotoszintézis lehet a legígéretesebb áttörés a tiszta energia előállítása során.

Európa vezető szerepet játszik a világban a tiszta energia előállítását és a klímaváltozás hatásait mérséklő megoldások területén. Ez az új díj, és a többi, EIC (Európai Innovációs Tanács) Horizont-díj nagyobb sebességbe kapcsolják ezeket az erőfeszíítéseket azzal, hogy segítenek a kutatóknak új utakat keresni, amivel megkönnyítik mindennapi életünket és segítenek a bolygó megóvásában is” - idézte az Energylivenews.com Carlos Moedas tudományos kutatásért és innovációért felelős uniós biztost.

Legfrissebb