Álomutazást ígér a Mol a használt sütőolajért cserébe

  • belföld
  • 2017.12.21
    10:50
  • Greenport
Egymillió forintos utazást nyerhet az, aki leadja használt sütőolaját a Mol átvevőhelyein. Ezt már több mint 250 ponton lehet megtenni.

Újabb 168 töltőállomáson veszi át a Mol a a használt sütőolajat az eddigi 188 hely mellett - közölte a társaság. A mostani bővítésnek köszönhetően jelentősen nőtt a Balaton környéki átvevőhelyek száma, illetve Gyulától Mosonmagyaróvárig több olyan városban is létrehoztak átvevőpontokat, ahol eddig nem volt. Az átvevőhelyek listáját itt találhatja meg.

A program 2011-ben indult, azóta több mint 1000 tonna használt sütőolajat adtak le az emberek a Mol-nál.

A program népszerűsítése érdekében december 20-ától akciót is hirdet a MOL: aki január 20-ig használt sütőolajat ad le a kijelölt töltőállomásokon, egy szelvényt kap, amellyel egymillió forint értékű utazást nyerhet.

Magyarországon évente több tízezer tonna étolajat használnak fel, de csak az üzemi konyháknál, éttermeknél megoldott az elszállítás és feldolgozás. A háztartásokból rendre a lefolyókba vagy a szemétbe kerül használt sütőolaj, ami káros: a csővezetékekre és a környezetre is. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet.

A kijelölt MOL töltőállomásokon leadott használt olajat a Biofilter Zrt. gyűjti össze és tisztítást követően juttatja el a Rossi Biofuel komáromi üzemébe, ahol bioüzemanyagot gyártanak belőle. Ezt a MOL százhalombattai finomítójában használják fel a gázolaj gyártásához biokomponensként.