Filléres áramot hozhatnak a perovszkitok

Az alig tíz éve tesztelt anyag jóval hatékonyabban képes hasznosítani a napenergiát, mint a szilíciumos napelemek.

Fillérekbe kerülhetnek majd az elektromos áram wattjai, ha sikerült felfuttatni a perovszkitos napelemes tehcnológiát. A Financial Times-on megjelent írás azt boncolgatja, mik az előnyei ennek a viszonylag új - nincs még tíz éve, hogy tesztelni kezdték - technológiának, és milyen akadályokat kell még leküzdeni, hogy szélesebb körben is elterjedhessen.

Az orosz Lev Perovszki által felfedezett kristályok akár 22 százalékos hatékonysággal is képesek hasznosítani a napenergiát, amivel számos más fotovoltaikus anyagot maguk mögé utasítanak.

Csakhogy

  • túl könnyen felszívódnak,
  • nem viselik jól a párás környezetet,
  • csak kis méretben sikerül velük dolgozni,
  • nincsenek .gyárak ahol költséghatékonyan előállítsák,
  • és egyelőre a kutatására fordított összegek is eltörpülnek a szilícium kutatásához képest.

A kutatók azonban bíznak benne, és újabban szilíciumos napelemekkel kombinálják: mivel a perovszkit áttetsző, a szilícium-cellák fölé teszik és más-más hullámhosszúságú fényre hangolják őket, amivel 10 százalékkal felülmúlják a hagyományos szílciumos napcellák hatékonyságát.

A kutatók szerint, ha sikerül a méret- és stabilitási porblémákat megoldani, akkor alapjaiban változtathatja meg a napenergiás iparágat a szilíciumnál jóval olcsóbban előállítható perovszkit.

Reményeink szerint ezzel elérhető, hogy pár pennybe kerüljön az áram wattja. Nagyon izgalmas lehetőségeket rejtenek magukban ezek az anyagok

- idézte a Financial Times Nitin Padture-t, a Brown Egyetem molekuláris intézetének igazgatóját.

Legfrissebb