A Duna közelsége miatt kiemelt kérdés a paksi négyes blokk süllyedése

  • belföld
  • 2018.01.11
    22:45
  • MTI
A 4-es blokk süllyedéséről, Paks II felvonulási épületei építési engedélyeinek visszavonásáról, és arról is beszéltek az Országos Atomenergia Hivatal vezetői, hogy felvették a kapcsolatot azoknak az országoknak a nukleáris hatóságaival, ahol a paksihoz hasonló reaktor épül.

Több mint 2000 ellenőrzést végzett tavaly az Országos Atomenergia Hivatal (OAH). A létesítményekből 32 eseményt jelentettek, de ezek a nukleáris biztonságot nem érintették, a hétfokozatú nemzetközi skála alapján a legenyhébb, skála alatti besorolást kapták.

Az atomenergiát alkalmazó magyarországi létesítmények az előírásoknak megfelelően, biztonságosan üzemeltek tavaly - mondta Fichtinger Gyula, főigazgatója a hivatal csütörtöki budapesti évindító sajtótájékoztatóján, ahol a hazai atomlétesítményeket érintő fontosabb tavalyi eseményekről volt szó.

Üzemidő-hosszabbítás és süllyedés

Meghosszabbították 20 évvel a paksi atomerőmű 4-es blokkjának üzemidejét. A blokk épületének a napokban nagy sajtónyilvánosságot kapott süllyedéséről Hullán Szabolcs főigazgató-helyettes azt mondta, hogy az elmúlt évtizedek mérési eredményei, illetve az elemzések alapján ennek hatásai nem fogják meghaladni a különleges beavatkozást igénylő mértéket.

Az első három paksi blokk üzemidejének hosszabbításakor is vizsgálták a létesítmények süllyedését, de a 4-es blokk van a legközelebb a Dunához, így kiemelten kezelték a kérdést. Emiatt szerepel a süllyedéssel kapcsolatban külön rendelkezés is a 4-es blokk engedélyében. A a főigazgató-helyettes szerint

nem kapta volna meg az üzemidő-hosszabbítási engedélyt a 4-es blokk, ha az atomenergia hivatal bármilyen problémát észlelt volna.

Bővítés és visszavont engedélykérelem

2017 márciusban kiadták a két új paksi blokk telephely-engedélyét. Az új blokkok létesítésiengedély-kérelme, illetve fizikai védelmi terve a beruházás ütemterve szerint 2018-ban érkezik be a hivatalhoz.

Tavaly már kaptak engedélykérelmet, de a néhány felvonulási épületre vonatkozó papírokat egyeztetések után javításra és kiegészítésre visszavonta a fővállalkozó Roszatom. Ezek illetve további felvonulási épületek engedélykérelme még idén várható. Az nem világos, hogy pontosan mikor, és hogy ez mennyiben befolyásolja majd a kormány korábbi bejelentését, hogy az építkezés januárban megkezdődik.

Nukleáris biztonság Fukusima után

A 2011-es fukusimai baleset után az európai uniós tagországokban kötelezően célzott biztonsági felülvizsgálatot végeztek, a program befejezése 2018-ra várható. Az OAH 46 intézkedést rendelt el a paksi atomerőműnél, ebből eddig 33 teljesítését fogadta el a hatóság. A felülvizsgálat azt állapította meg, hogy az atomerőmű teljesen megfelel a legkorszerűbb követelményeknek, a végrehajtandó intézkedések a biztonsági tartalékok növelését szolgálják.

Az EU további, tematikus biztonsági felülvizsgálatot is elrendelt, amelynek középpontjában a nukleáris létesítmények öregedési folyamatainak kezelése áll. A magyar jelentést tavaly decemberben, határidőre benyújtották, a vizsgálat uniós szakasza idén tavasszal várható - mondta Hullán Szabolcs.

Nemzetközi értékelés és kapcsolatok

Fichtinger Gyula főigazgató szerint folyamatos a hazai nukleáris terület nemzetközi értékelése. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség missziója (IPPAS) 2013-ban megvizsgálta a magyarországi nukleáris létesítmények fizikai védelmi rendszerét, majd tavaly újabb felülvizsgálatra került sor. Ennek során a nemzetközi szakértők megállapították, hogy Magyarország jelentős előrehaladást ért el a korábbi misszió ajánlásainak és javaslatainak végrehajtásában.

Idén újra érkezik a nemzetközi ügynökség szakértői delegációja, azt értékelik majd, hogy a teljes nukleáris hatósági rendszert felülvizsgáló korábbi misszió után hogyan kezelte Magyarország a javaslatokat és észrevételeket.

Fichtinger Gyula a nemzetközi kapcsolatokról szólva egyebek mellett kitért arra: kétoldalú kapcsolatokat létesítettek a finn, az orosz és a belorusz nukleáris hatóságokkal, ezekben az országokban épül ugyanolyan típusú atomerőmű, mint Magyarországon.