Nyélbe ütötték az ÉGÁZ-DÉGÁZ eladását

  • belföld
  • 2018.01.12
    12:47
  • Greenport
Az NKM saját zsebből fizetett. Ezzel az ország déli részén már az állami cég szolgáltatja a gázt és az áramot is.

Csütörtöktől az NKM Nemzeti Közművek Zrt. tulajdonába került az ÉGÁZ-DÉGÁZ Földgázelosztó Zrt. 100%-os részvénycsomagja. Az üzletről még tavaly októberben állapodtak meg a korábbi GDF-Suez, jelenleg ENGIE International Holding B.V.-vel.

„A tranzakcióval az ország déli részén valósult meg először teljes egészében az, hogy a földgáz- és áramszolgáltatást, ideértve a biztonságos és folyamatos ellátáshoz szükséges földgáz- és áramhálózatot a Nemzeti Közművek biztosítja az ügyfelek számára” – mondta Kóbor György, az NKM Nemzeti Közművek Zrt. elnök-vezérigazgatója. „Az ügyfeleknek a tulajdonosváltás kapcsán semmilyen teendőjük nincsen, hosszabb távon azt szeretnénk, hogy még jobb és egyszerűbb szolgáltatást érjenek el.”

Az ÉGÁZ-DÉGÁZ Földgázelosztó Zrt.-vel az NKM tulajdonába kerülnek a társaság eszközei és tudásbázisa, valamint 23 125 km hosszú földgázelosztó hálózata. Ezzel az NKM teljes hálózati infrastruktúrája - a földgázt és a villamos energiát is beleértve - meghaladja a 60 000 kilométert.

Az 500 főt foglalkoztató NKM Magyarország észak-nyugati és dél-keleti részén, 6 megyében (Vas, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Bács-Kiskun, Csongrád és Békés) több mint 775 ezer lakossági- és versenypiaci ügyfél biztonságos földgázelosztását biztosítja. A Nemzeti Közművek saját rendelkezésére álló forrásaiból finanszírozta a tranzakciót tulajdonosi forrásbevonás nélkül.