Meglepő, de közel van az EU a megújuló energia vállalásához

Mindössze három százalékpontra van a 2020-ra vállalt megújuló energiafelhasználás elérésétől az Európai Unió – derült ki a EU megújuló energiaforrásokat vizsgáló legújabb jelentéséből.

A megújuló energia részaránya 2015-ben elérte a 16,7 százalékot, ami kétszeres a 2004-ben mértnek, miközben az energiafelhasználás több mint 11 százalékkal volt alacsonyabb, mint a 2006-os rekordévben – derül ki a statisztikai hivatal adataiból, melyeket a SolarDaily idézett.

Igaz, a fosszilis energiahordozók továbbra is a legmeghatározóbb energiaforrások

a termelt energia 75 százalékát adják

annak ellenére, hogy arányuk az elmúlt 15 évben folyamatosan csökken.

Az Eurostat adatai szerint 1990 óta az Európai Unió GDP-je 50 százalékkal nőtt, míg a károsanyag-kibocsátás 22 százalékkal csökkent, ami annak a jele, hogy az európai gazdaságok függetlenednek a fosszilis energiahordozóktól.

Követendő példa Svédország – ahol már az energia több mint fele alacsony széndioxid-kibocsátású forrásokból származik –, Luxemburg és Málta.

A megújuló energiaforrások továbbra is kulcsszerepet fognak játszani abban, hogy az EU elérje 2020-as vállalását – állapította meg az Eurostat jelentése. Eközben az EU tagállamai új célt tűztek ki maguknak: 2030-ra a megújuló energiahordozók arányának el kell érnie a 27 százalékot.

Legfrissebb