Rajzold le, hova kerüljön a kiégett fénycső!

  • zöld
  • 2018.01.17
    17:31
  • Greenport
Tehetségkutató versennyel hívja fel a figyelmet a kiégett világítótestek megfelelő kezelésére a Világítástechnikai Társaság. Rajzos, verses és videós pályamunkákat várnak, akár iskolai osztályoktól is. A cél a lámpahulladék szelektív gyűjtésének népszerűsítése.

Világíts rá! címmel indít grafikai-, versírói és videós tehetségkutató versenyt a Világítástechnikai Társaság. A pénzdíjas versenyre jelentkezőktől azt várják, hogy a lámpahulladékok szelektív gyűjtésének fontosságára hívják fel a figyelmet pályamunkáikkal, vagyis hogy a kiégett, elromlott lámpák és világítótestek ne a kukába, hanem a hulladékhasznosítóba kerüljenek.

Célunk, hogy ismertté tegyük a lámpahulladékok szelektív gyűjtésének fontosságát és népszerűsítsük a környezettudatos világítási megoldásokat

- közölte Nagy János, a társaság elnöke a pályázatot bemutató sajtótájékoztatón.

Hogy ez miért fontos, arról Kovács Béla, a lámpavisszagyűjtéssel foglalkozó Electro-Coord Kft. ügyvezető igazgatója beszélt: évente több mint ezer tonna lámpahulladék keletkezik Magyarországon. Az elhasznált termékekben megtalálható anyagok veszélyt jelentenek a környezetre, de sokat újra lehet hasznosítani. Egy átlagos energiatakarékos lámpa például 1 mg higanyt tartalmaz, ami az évente eladott 6 millió fénycsővel számolva komoly környezeti terhelést jelent.

A világítótesteket országszerte 14 ezer gyűjtőponton lehet leadni:

  • bedobhatjuk üzletekben elhelyezett gyűjtőkbe,
  • leadhatjuk hulladékudvarokban,
  • speciális, e-hulladék lomtalanítások és
  • veszélyes hulladék begyűjtőnapok alkalmával.

A tehetségkutatóra mindenki jelentkezhet, aki betöltötte 10. életévét, akár egyénileg akár csoportosan. Utóbbi lehet iskolai osztály, vagy baráti társaság is. A pályázat kategóriánkénti első három helyezettje Media Markt vásárlási utalványt nyer, az első helyezett 50.000-, a második 25.000,- a harmadik 5.000,- forint értékben. Különdíj is van: a legjobb pályázatot beküldő osztály meghívást kap a Vidám Színpad egyik gyermekelőadására. Ezt a zsüri egyaik tagja, Straub Dezső Jászai Mari-díjas színművész ajánlotta fel.

További részletek és jelentkezés ezen a linken.