A mikrosütők szén-dioxid-kibocsátására figyelmeztetnek

  • zöld
  • 2018.01.18
    12:03
  • Greenport
Használatuk által éves szinten 7 millió autónak megfelelő káros gáz kerül a légkörbe.

Hétmillió autó kibocsátásának megfelelő mennyiségű szén-dioxid kerül a légkörbe Európában csak a mikrohullámú sütők használata révén. Ennyi káros gáz keletkezik annak az áramnak a megtermelése során, ami az ételek gyors megmelegítéséhez kell. A Manchesteri Egyetem erről szóló kutatását a Guardian idézi.

A kutatók azt vizsgálták, mennyi szén-dioxid keletkezik a mikrosütők előállítása, használata és megsemmisítése során. Azt találták, hogy a legtöbb az eszközök használata során elhasznált áram megtermelésekor jut a légkörbe. Azt javasolják ezért, hogy az emberek hatékonyabban és tudatosabban használják ezeket, például csak annyi időre állítsák be, amennyi az adott étel megmelegítéséhez szükséges.

Mikrosütőből minden más sütőnél többet - 2020-ra évente 135 millió darabot - adnak el Európában, ráadásul termékciklusuk is lecsökkent, manapság 6-8 év alatt szemétre kerülnek. Azért az használatuk által kibocsátott káros gázok mennyisége így is eltörpül az autók által kibocsátotthoz képest - írja a Guardian.

Címlapi kép forrása: Flickr ainudil, Creative Commons Licence