A térségünk juthat elsőször az új, ígéretes napelemtechnológiához

  • zöld
  • 2018.01.19
    12:19
  • Greenport
Kelet-Közép-Európában kerülhetnek először kereskedelmi forgalomba perovkszkitos napelemek. A lengyel gyárból olyan napcellák kerülnek majd ki, amik akár épületek homlokzatán, ablakokon is elhelyezhetők.

Perovszkitos napelemeik forgalmazásáról kötött megállapodást a Saule Technologies a Skanska csoporttal. A két társaság közös projektet indít erre Lengyelországban. Az Electrek.co szerint ez az első alkalom, hogy a perovszkitos technológia kereskedelmi forgalomba kerülhet.

A Saule Technologies 2014 óta fejleszti a technológiát, napcelláik hatékonysága 10 százalék körül alakul, de nagy gyártási és felhasználási szabadságot biztosít, hogy gyakorlatilag másodpercek alatt nyomtatható ki egy közel egy négyzetméres (várhatóan 100 watt teljesítményű) elem, ahogy ezen a videón is látható:

A Skanska először közép-kelet-európai részlegében vezeti be a terméket. A két cég megállapodása értelmében a Skanska Európa és az USA területén kap jogot, hogy forgalmazza az épületek homlokzatán vagy autóutak, vasútvonalak zajvédő falain is elhelyezhető perovszkitos napcellákat.

A modulok formáját, színét és méretét is a megrendelők igényeihez tudjuk igazítani, és bárhova elhelyezhetők, ahol szabad hely van, vagyis nem kell az épületek tetejéhez ragaszkodnunk az elhelyezés során

közölte Olga Malinkiewicz a Saule Technologies társalapítója, műszaki vezérigazgató. A gyértósorok 2018 végére készülhetnek el a lengyelországi Wroclawban.

A perovszkitos technológa ígéretes fejlesztési irány a napenergia hasznosításában, erről bővebben itt írtunk.