Két évig tarthat a hazai naperőműdömping

  • zöld
  • 2018.01.30
    12:37
  • Greenport
Utána várhatóan visszaesik majd a telepítések száma, de csak a mostani boomhoz képest. Pályázni lehet majd, és érdemes is lesz.

A 2016 végéig beadott naperőmű-támogatási kérelmekben szereplő projektek 30-50 százaléka valósulhat meg - írja a Világazadaság. A lapnak Szolnoki Ádám, Manap Iparági Egyesület elnöke latolgatta a kilátásokat.

2017-ben már kevesebben kérhettek támogatást ilyen beruházásokhoz, mert szigorodtak a feltételek. A naperőmű-építések száma azonban várhatóan magas marad, mert a kormány igyekszik minél több uniós napelemes pályázatot kiírni, ráadásul az utóbbi 4-5 évben megfeleződött a technológia ára.

Az háztartás éves áramfelhasználását fedező - 3,2 kilowattos - rendszer telepítése jelenleg körülbelül 1,3 millió forintba kerül. Ez a beruházás 12-13 év alatt térülhet meg, ami a napelemek teljes élettartamára számítva körülbelül évi 8 százalékot jelent.

A technológia támogatás nélkül még sok évig nem lesz életképes Magyarországon, a háztartási méretű kiserőművek életképességét is a kötelező átvételi rendszer és a garantált ár adja, sok ipar- és kereskedővállalatok által bejelentett napelem-telepítés is inkább PR- mint üzleti célú - olvasható a Világgazdaságban.