Befékeztek a megújuló energiás projektek

  • belföld
  • 2018.02.02
    10:40
  • Greenport
Tavaly tizedannyi támogatási kérelem érkezett megújuló energiás projektekre, mint előző évben. A jelentős visszaesés hátterében az áll, hogy szigorodtak a feltételek, és az, hogy 2016-ban nagyon sokan igényeltek ilyet még kedvezőbb feltételekkel.

Tizedannyira esett vissza a megújuló energiatermeléshez támogatást igénylő vállalkozások száma tavaly az előző évhez képest - írja a Világgazdaság. A lap szerint 2017-ben összesen 264 - szinte kizárólag napelemes erőművekre vonatkozó - támogatási kérelem érkezett a Magyar Energetikai és Közmű-szolgáltatási Hivatalhoz (MEKH).

A zuhanás oka részben nagyon magas bázis, vagyis hogy 2016 év végéig hatalmas mennyiségű igény érkezett be, mert csak 2016. de­cember 31-ig lehetett kérelmezni a KÁT-ra való jogosultságot. A 2017. január 1-jétől bevezetett új támogatási forma, a Metár ugyanis szigorúbb sokkal lett. Például már elvárás a tervezett beruházások előkészítettsége, és a jóváhagyott csatlakozási terv bemutatása.

Ezen felül maximalizálták a kiosztható támogatás éves összegét, és rövidebb lett a támogatási időtartam is, nagyobb projektek esetében pályázni kell a támogatásra, és viselni kell az úgynevezett kiegyenlítési költségeket, amik akkor merülnek fel, ha az adott erőmű nem az előre megadott menetrend szerint termel olvasható a Világgazdaságban..

2016-ban olyan sok projektet adtak be, hogy az ezek által okozott boom még két évig kitart.

2018. április 26., csütörtök  •  Ervin
Menü