Két év múlva román gáz is jöhet Magyarországra

  • belföld
  • 2018.02.06
    12:28
  • MTI
Megállapodott Magyarország és Románia a két ország közötti gázkereskedelem kibővítéséről. A román fél 2020-ig kompresszorokat telepít, 2022-re pedig kibővíti a kapacitást, ekkortól évi 4.4 milliárd köbméter román gázt szállíthatnak Magyarországra.

Fontos gázkereskedelmi megállapodást kötött egymással Magyarország és Románia, aminek révén Románia 2020-tól a Fekete-tengeren az ExxonMobil és az OMV által kitermelt gázt exportálhat Magyarországra.

A megállapodás értelmében Románia 2020-ra megteremti a gázexport műszaki feltételeit Magyarország felé. Ehhez kompresszorokat telepítenek, amik segítségével évente eleinte 1,75 milliárd köbméternyi gázt lehet majd Magyarországra szállítani, de 2022-re kibővítik a kapacitást úgy, hogy évi 4,4 milliárd köbméter gázt vásárolhatunk majd. A gázszállítási útvonal teljes, évi 4,4 milliárd köbméteres szállítási kapacitását magyar vállalatok már le is kötötték.

Ez történelmi előrelépést hozhat Magyarország energiabiztonságában - kommentálta a megállapodást az azt Bukarestben aláíró Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki Teodor Melescanuval román kollégájával találkozott. Szijjártó Péter szerint

"Ez az első olyan alkalom az utóbbi néhány évtizedben, amikor Magyarország nagy mennyiségben tud gázt vásárolni új, nem Oroszországhoz köthető forrásból."

"Magyarország kormánya azt a döntést hozta, hogy megépítjük a városföldi központi magyarországi gázelosztó és a Vecsés között hiányzó gázvezeték-szakaszt, Vecsésre jön be ugyanis a magyar-szlovák összeköttetés így gyakorlatilag Magyarország az észak-déli gázfolyosó még hiányzó részét megépíti, hozzájárulva ahhoz, hogy végre ne csak kelet-nyugati irányú gázszállítás legyen lehetséges Közép-Európában, hanem a nemzetbiztonság miatt rendkívül fontos észak-déli is" - magyarázta a külügyminiszter.

A politikus szerint egyetértés van a fleke között abban is, hogy Budapest és Kolozsvár között megépüljön a térség első TGV-típusú gyorsvasúti összeköttetése, amit a román fél szeretne Bukarestig meghosszabbítani. Megállapodás van abban, hogy a magyar-román határon épült tíz kisléptékű, ideiglenes határátkelőhely közül kettő hamarosan állandó nyitvatartásúvá válik: az ehhez szükséges jogi, technikai előkészületeket a két kormány megkezdte - mondta.

Szijjártó Péter az ukrán oktatási törvényről és a kétoldalú kapcsolatokban napirenden lévő kisebbségi kérdéseiről is egyeztetett Bukarestben Teodor Melescanuval. Látogatása alkalmával a magyar külügyminiszter a kétkamarás román parlament házelnökeivel és Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével is megbeszélést folytat.