Egyes Golfokban élünk

  • zöld
  • 2018.02.07
    17:15
  • Greenport
Vesse össze autóját és lakását: a modern, új autók sokkal kényelmesebbek, takarékosabbak, divatosabbak, mint a korábbiak. Ehhez képest a lakások csak lassan fejlődnek. Egy holland kezdeményezés az autóiparhoz hasonlóvá alakítaná az építőipart, a cél a nagy tömegek számára is elérhető energiasemleges lakás- vagy házfelújítás. Ezzel nem csak a rezsiszámla csökkenne, de a klímaváltozás elleni harcban is komoly előrelépést lehetne elérni.

Az egyes golfos hasonlattal Jasper van den Munckhof, a holland Energiesprong igazgatója próbálta érzékeltetni a házgyári és egyéb lakások műszaki állapotát a Magyar Energiahatékonysági Intézet keddi konferenciáján. Arra utalt, hogy otthonaink jórészt korszerűtlenek, rossz energiahatékonyságuk miatt nagy mértékben járulnak hozzá a klímaváltozást okozó gázok kibocsátásához, és magas a rezsijük. A korszerűsítés azonban drága, és sokan nem engedhetik meg maguknak, pláne azt, hogy energiasemleges épületté alakítsák otthonukat.

Erre a több összetevőből álló problémára próbáltak megoldást találni, és speciális, komplex felújítási metódust dolgoztak ki eredetileg a holland kormány kezdeményezésére: egyszerre kínálják az a régi épületek energiasemleges átalakításának (illetve újak létesítésének) tervezését, kivitelezését és finanszírozását.

Bár az energiasemleges épületek révén elérhető megtakarítás jelentős – évente fizetnek annyi rezsit, mint amit korábban havonta – Munckhof szerint nem elsősorban energiamegtakarításként tekintenek a módszerre. A lényeg, hogy változtatni kell nem csak az építőipar, de a felhasználók hozzáállásán is, és az előbbinek úgy kell működnie, mint az autóiparnak: az épületeknek is modernebbek, kényelmesebbnek, takarékosabbnak és persze divatosnak kell lenniük.

Módszerük a gyakorlatban úgy működik, hogy a régi épületeket rendkívül jó szigetelőképességű előregyártott elemekbe csomagolják be. Ehhez a méreteket 3D szkennerrel veszik le. A csomagolás nem csak hőszigetelő, de teljesen párazáró is, az épületek szellőzését hővisszanyerős szellőzőrendszerrel oldják meg, a fűtést hőszivattyúval, az elektromosenergia-igényt szolárpanelekkel. A gépészet moduláris jellegű és viszonylag egyszerűen csatlakoztatható a meglévő rendszerhez.

A jelenleg még meglehetősen drága beavatkozáshoz finanszírozást is társítanak. A felújított, többnyire szociális bérlakások bérlői ugyanannyit fizetnek a lakhatásért, csak a kifizetett díjak összetétele alakul másként: annyival emelkedik bérleti díj, amennyivel csökken a rezsi, és az így a bérleti díjban jelentkező többletből törlesztik a beruházásra felvett hitelt.

A rendszer nem olcsó, jelenlegi megtérülése 20-40 év, de a társaság szerint piacképessé tehető, ha sikerül nagy mennyiségben, nagyipari módszerekkel előállítani az elemeit. Az első – a prototípus – még 150 ezer euróba került, és két hét alatt lett kész, a második 80 ezer euró volt és egy hétbe tellett felszerelni, a harmadik már csak 65 ezer euró, és pár nap alatt felszerelték. a költségeket három év alatt tudták a felére csökkenteni. Mivel a tömegtermelés hozhatja meg a jelentős árcsökkenést – akárcsak az autók esetében, terjeszkedni igyekeznek: Hollandián kívül Európában, a briteknél, sőt az USA-ban is.

4 év alatt 4000 lakást újítottak fel de a céljuk, hogy ezt a számot napi 1000-re tornázzák fel.

Az alapvetően szociális bérlakások energetikai felújítását célzó projektet lehetséges példaként ajánlotta a hazai házgyári és egyéb lakóépületek felújítását célzó törekvések számára.

Az biztos, hogy hazai lakóépületek kétharmada energiahatékonyságilag elavult, a 4,4 millió magyarországi ingatlan 63 százaléka 1980 előtt épült, korszerűtlen technológiával.

Ahhoz hogy ez a módszer Magyarországon is működjön azonban nem csak az árat kell leszorítani - figyelmezetett a szakember -, hanem komoly piacfejlesztésbe is kell fogni: feltámasztani az igényeket, kedvezővé alakítani a szabályozást, kidolgozni az üzleti modellt.

2018. április 26., csütörtök  •  Ervin
Menü