Ősztől a társasházi lakásokba is csak kondenzációs kazán építhető be

  • belföld
  • 2018.02.09
    10:23
  • Greenport
Véget ér a türelmi idő, ősztől már nem is gyártanak számos régebbi típusú készüléket.

Tovább szigorodnak a fűtésére vonatkozó uniós előírások. Elsősorban a társasházakban élőket érintik a szeptember 26-án életbe lépő rendelkezések, miután megszűnik a szigorított energiatahatékonysági előírásoknak (ErP) még megfelelő, de még kéményátalakítás nélkül beszerelhető cserekészülék gyártása - írja a Népszava.

Egy másik, a nitrogén-oxidok kibocsátását még alacsonyabb értékre szorító rendelkezés miatt a gyártóknak komoly műszaki fejlesztéseket kell elvégezniük egyes kazántípusokon, ami akár 10 százalékos áremelést is okozhat ezeknél a készüléktípusoknál - írja a lap a Szerelvénybolt Kft.-re hivatkozva.

A gravitációs gyűjtőkéménnyel rendelkező társasházi lakások őszig kaptak türelmi időt az alól a előírás alól, ami alapján a családi házakba már két éve csak kondenzációs kazánok szerelhetők be.

A szakbolt szerint a szabályok változása miatt tavaly 10 százalékkal nőtt a kondenzációs kazánok eladása, bár a jobb minőségűek ára is emelkedett 10 százalékkal. A háztartások korábbi fogyasztásuk 15 százalékát spórolhatják meg a modernebb készülékekkel - olvasható a Népszavában.

2018. április 26., csütörtök  •  Ervin
Menü