Az orosz gázmonopólium végéről beszélt Orbán Viktor

  • belföld
  • 2018.02.09
    15:48
  • MTI, Greenport
A miniszterelnök a román-magyar gázösszeköttetés jelentőségét igyekezett érzékeltetni. 2022 után a jelenlegi oroszoktól vett gázmennyiség felét Romániától is megvásárolhatjuk.

Románia a következő években 4 milliárd köbméter gázt termel majd ki évente és exportál, az ezzel kapcsolatos tenderen pedig három magyar tulajdonú cég végzett az első három helyen. Így "pillanatokon belül eljutunk oda, hogy aláírjuk azt a megállapodást, amely a következő 15 évre több mint 4 milliárd köbméternyi gázbehozatalát teszi lehetővé Romániából" jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a pénteki budapesti magyar-szerb kormányülés után.

A gázösszeköttetés magyar része már készen van, a román pedig most épül - mondta. A kormányfő szerint

2021-2022-től "új helyzetben leszünk", véget ér az orosz gázmonopólium korszaka Magyarországon, mivel az import több mint felét képesek leszünk más - romániai - forrásból fedezni.

Ez az egész régiónak új helyzetet jelent majd, Magyarország pedig egy új geostratégiai helyzetben találja magát - mondta.

A román-magyar gázösszeköttetés kibővítéséről a napokban állapodott meg Bukarestben Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter. A megállapodás, illetve az ahhoz kapcsolódó további fejlesztések révén 2020-tól megszakítás nélküli lehet majd gázt szállítani a Fekete- és a Balti-tenger között. Szijjártó Péter a Világgazdaságnak is beszélt a héten nyélbe ütött román-magyar gázmegállapodásról, illetve az ehhez kapcsolódó, és megvalósulás előtt álló szlovák-magyar, illetve lengyel-szlovák interkonnektorokról.

Ezzel kelet–nyugati irányú mellett egy észak–déli folyosón is gázhoz juthat majd Magyarország, ami történelmi jelentőségű előrelépés a miniszter szerint , aki a napokban Romániában és Lengyelországban is tárgyalt az ügyben. Lengyelországban az oda érkező cseppfolyós gázt (LNG) fogadó kapacitások bővítési tervéről és a lengyel–szlovák összekötő gázvezeték előkészületeiről is szó volt.

A Románia felől felbővített gázvezetéken 2020-tól 1,75 milliárd köbméter, 2022-után pedig 4,4 milliárd köbméter gáz érkezhet Magyarországra.

Szijjártó Péter szerint az új forrás révén a magyarországi gázforgalmazó cégek több gázzal kereskedhetnek, ez élénkíti a versenyt és lejjebb szoríthatja az árakat, miközben a beruházásokkal Magyarország regionális gázkereskedelmi szerepe is felértékelődik.

2018. április 26., csütörtök  •  Ervin
Menü