Szépen terjeszkedett az energiapiacon a KELER

  • belföld
  • 2018.02.12
    14:15
  • Greenport
Harmadával növelte partnerei számát 2017-ben a KELER KSZF. Ezek többsége az energiapiac nyugat-európai és régiós szereplői közül került ki.

Több mint harmadával növelte partnerei számát 2017-ben a KELER KSZF Zrt., miközben 7,3 százalékkal emelkedtek bevételei is 2016-hoz képest. A tőke- és energiapiacok számára elszámolási szolgáltatásokat kínáló cégnek tavaly év végén már 138 klíring- és alklíringtagja volt. Energiapiaci ügyfeleinek nagyobb része nyugat-európai, illetve régiós, tőke- és energiapiaci partnereik közül pedig 52 magyarországi kötődésű- közölte a társaság.

2017-ben számos stratégiai fejlesztést hajtottak végre. Októbertől euró alapú kereskedést és elszámolást vezettek be a CEEGEX Közép-Kelet-Európai Szervezett Földgázpiacon. Az átállás azért is volt fontos, mert így egyszerűbben hasonlíthatóak össze a CEEGEX árai a legjelentősebb nemzetközi gáztőzsdék áraival, másrészt eltűnt a forint euróhoz mért árfolyamának változásából adódó kockázat. Komoly fejlesztés volt még a HUDEX, azaz a magyar derivatív energiatőzsde 2018 januári indulásához kapcsolódva az elszámolási szolgáltatások előkészítése.

A társaság ügyfélportfoliójában egyre fontosabb szerepet töltenek be az energiapiaci szereplők. A további terjeszkedés érdekében kiállítóként részt vettek az esseni E-World Energy & Waters kiállításon, ami az energiapiacok legjelentősebb európai rendezvénye.

“Az esseni konferencia jó lehetőség arra, hogy a KELER KSZF újabb partnerekkel kössön együttműködést, azaz meghatározott stratégiájának megfelelően a nemzetközi gáz-, és árampiacok mögött álló partnerként kínáljon egyedülálló, költséghatékony elszámolási szolgáltatásokat” - idézték a közleményben Mátrai Károlyt, a KELER KSZF Zrt. vezérigazgatóját.

Az esseni rendezvény után a KELER KSZF támogatóként vesz részt a Magyar Energiakereskedők Országos Konferenciáján március 8-9-én Visegrádon.

A KELER Csoport

Az 1993-ban alapított KELER Központi Értéktár Zrt (KELER) tulajdonosai a Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Értéktőzsde. Leányvállalatával, a KELER KSZF Zrt-vel (együtt: KELER Csoport) biztosítja és működteti a hazai tőkepiac és szervezett gázpiac, valamint a European Commodities Clearing AG-vel együttműkődésben számos európai energiapiac zavartalan működését biztosító infrastruktúrát. A KELER a magyar tőkepiac egyedüli központi értéktáraként a magyar értékpapírok kibocsátásának, az értékpapír tranzakciók kiegyenlítésének központi háttérintézménye. A KELER KSZF ugyanakkor klíringházként biztosítja az ügyletek biztonságos és átlátható elszámolását, gyakorlatilag helyettesíti az egy vagy több pénzügyi piacon kötött szerződésekben érintett ügyfeleket. Vevőként lép fel valamennyi eladóval szemben és eladóként valamennyi vevővel szemben úgy, hogy mindannyiukkal szemben kizárólagos szerződő félként jár el és garanciát vállal az ügyletek teljesítéséért. A KELER KSZF a legmagasabb európai követelményeknek megfelelve klíringházként a Budapesti Értéktőzsde, az MTS Hungary állampapír kereskedelmi piac, a CEEGEX Közép-Kelet-Európai Szervezett Földgázpiac, és a magyar kiegyenlítő gázpiac számára nyújt klíringszolgáltatásokat, valamint a HUPX magyarországi szervezett villamosenergia-piacon, a hazai HUDEX határidős energiatőzsdén, illetve a német, a brit, a benelux és a francia, valamint a cseh és a szerb energia piacon, és az osztrák gázpiacon nyújt általános klíringtagi szolgáltatásokat.

A KELER Csoport olyan innovatív szolgáltató, amely megbízható szakmai és informatikai háttérre támaszkodva, a nemzetközi gyakorlatnak, a hazai és nemzetközi jogszabályi előírásoknak megfelelően, a piaci szereplők jelenlegi és jövőbeli igényeinek figyelembe vételével, velük egy érdekközösségben, stabil tulajdonosi és tőkepozíciójára építve szolgálja ki ügyfeleit. Célja, hogy a piaci és szolgáltatási innovációra építve regionális és európai szinten is meghatározó piaci szereplővé váljon.

2018. április 26., csütörtök  •  Ervin
Menü