Viheti a Mátrai Erőművet Mészáros cseh partnere

  • belföld
  • 2018.02.13
    11:55
  • MTI
Jóváhagyta az Európai Bizottság, hogy a cseh Energeticky a Prumyslovy Holding irányítsa a Mátrai Erőmű Zrt.-t.

Az Európai Bizottság hétfőn jóváhagyta, hogy a cseh Energeticky a Prumyslovy Holding (EPH) teljes irányítást szerezzen a Mátrai Erőmű Zrt. felett. A testület szakértői a vizsgálat során megállapították, hogy az egyedüli irányítás megszerzése nem sérti az uniós versenyjogi szabályokat, az érintett vállalatok tevékenysége között ugyanis "korlátozott az átfedés".

A Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterhez köthető Opus Global Nyrt. decemberben jelentette be, hogy egyik érdekeltsége és a cseh befektetési alap közös vállalata vásárolta meg a Mátrai Erőmű többségi, 72,62 százalékos tulajdonrészét. http://greenport.hu/cikk/762-megvette-a-matrai-eromuvet-meszaros-lorinc

Az EPH Csehországban és Németországban is jelentős szenes kapacitásokat birtokol, emellett a Budapest Erőmű Zrt.-nek is fő tulajdonosa.

A Mátrai Erőmű az ország legnagyobb széntüzelésű erőműve. A 966 megawatt összteljesítményű létesítmény Magyarország villamosenergia-felhasználásának mintegy 14 százalékát állítja elő, miközben az erőmű exportigényeket is képes kielégíteni. A visontai telep egyes blokkjai már földgázzal, illetve biomasszával működnek, azonban a bizonyos területeken akár 40 éves technológiákat alkalmazó erőmű jelentős felújítást igényel.

2018. április 26., csütörtök  •  Ervin
Menü