Hamarosan indul az energiakereskedelmi eBay

  • külföld
  • 2018.02.14
    15:36
  • Greenport
Közvetlenül köthetnek üzletet a fogyasztók és a termelők a brit kezdeményezés révén.

Energiakereskedelmi eBay-t hozna létre egy brit társaság. Az Electron nevű cég várhatóan hónapokon belül elindítja a szolgáltatást, ami kétoldalú energiaüzletek megkötését teszi majd lehetővé, közvetlenül a termelő és a fogyasztó között..

A platform “az energiaeszközök megosztott piaca lesz, ami érzékenyebben tud reagálni az árváltozásokra” - idézte a Greentechmedia.com Joanna Hubbardot, a társaság vezérigazgatóját.

A piacra meghívták a nagy szereplőket, de minden energiatermelőt és fogyasztót várnak. Eddig majd’ tíz társaság csatlakozott a piacot működtető konzorciumhoz, többek között nagy energiaszolgáltatók, megújuló termelők, rendszerirányítók, olajcégek.

A fogyasztók megszokták, hogy nagy szolgáltatókon keresztül, vagy helyben telepített napelemek, energiatároló rendszerek révén szerzik be a szükséges energiát, de ez változóban van.

A kriptovaluták technikai hátterét is adó blockchain-alapú energiakereskedelmi piactér kedvező lehetőséget nyújt a megújuló energiatermelők számára, hogy növeljék nyereségüket, és csökkenjenek a kihasználatlan termelési időszakok. Például flexibilis szolgáltatást nyújtanak, és alacsony fogyasztási időszakokban olcsón adják az energiát a fogyasztóknak.