Északkeleten indul a közmű-okosmérési mintaprojekt

  • belföld
  • 2018.02.14
    15:44
  • MTI
Okosmérési mintaprokjekt indul, aminek keretében az országos rendszer kialakításának lehetőségeit vizsgálják. Első lépésként majdnem 20 ezer fogyasztó, több mint 100 ezer fogyasztási végpontját kötik rá az intelligens központi rendszerre.

Egy központi intelligens hálózati mintaprojektnek köszönhetően közel 20 ezer fogyasztó közműóráit méri okosan a Központi Okos Mérés Zrt. (KOM) az északkelet-magyarországi régióban. A mintaprojekt révén alapozzák meg az okos hálózati rendszer belföldi kialakításának lehetőségeit. Ennek érdekénben több mint 100 ezer fogyasztási végpontot választottak ki a villamosenergia-, földgáz-, víz- és távhőrendszerből - közölte Molnár Gábor, a cég vezérigazgatója.

A programban kiemelt szerepet kapott az északkelet-magyarországi régió, itt számos új technológiai megoldást alkalmazva, komplex módon valósítják meg a központi intelligens hálózati mintaprojektet.

Miskolcon az önkormányzati tulajdonú közműszolgáltatók és a KOM összefogásával sikerült összközműves mérési modellt létrehozni, kapcsolódva a borsodi megyeszékhely okosváros törekvéseihez.

A régióban kialakított okosmérési rendszerben szintén fontos szerepet tölt be a Bükk-térségi Leader Egyesület, amelynek több mint 150 tagja közül számos település, intézmény a napelemes rendszereinek termelés-mérésével vesz részt a programban. Ezáltal nemcsak a fogyasztás, hanem a megújuló energia is helyet kap a projektben.