A jövő töltőállomását fejlesztik Németországban

Villamos-, hidrogén- és gázhajtású járműveket lehetne tölteni egy jelenleg fejlesztett német töltőállomáson, ami semmi mást nem használna fel ehhez, csupán megújuló áramot.

Háromfunkciós töltőállomást fejlesztenek Németországban. A Baden-Württenberg tartományban működő ZSW (Napenergia és Hidrogén Kutatóközpont) által fejlesztett töltőállomás többféle alternatív, alacsony károsanyag-kibocsátású üzemanyaggal lesz képes ellátni a fogyasztókat, a lehető leghatékonyabban akát a költségeket, akár az energiaigényt nézzük.

A töltőállomás elsődlegesen megújuló forrásokból (elsősorban szélturbinákból) származó áramot kínálna villanyautók töltéséhez. Ehhez egy nagy tárolókapacitású akkumulátorteleppel is ellátják, amit csúcsidőn kívül töltenének fel olcsón.

Ha az akkut nem merítik le az autók töltése, akkor a rendelkezésre energiát hidrogén előállítására fordítanák, amit hidrogéncellás járművekbe lehet tölteni. Ha a hidrogéntartály is megtelik, és még mindig marad energia, akkor a feles hidrogént szén-dioxid hozzáadásával metánná alakítanák, amit pedig - mivel ez a gáz a földgáz fő összetevője - a városi gázvezetékrendszerbe táplálnák be, vagy gázüzemű járművek használhatnák.

A projekt révén az elektromos hálózat és a mobilitás párosításának előnyei nem korlátozódnának csupán az elektromos autókra. Más alternatív hajtású járművek is hasznosíthatnák” - közölte Dr. Ulrich Zuberbühler projektvezető.

A fejlesztésre 1,3 millió eurót biztosít a német gazdasági minisztérium.