Helyrehozzák Pécsen a 40 éve kivájt tájsebet

  • belföld
  • 2018.02.22
    13:06
  • MTI
Márciusban indul a Karolina-külfejtés rekultivációja. A külszíni szénbánya helyén gyepesített, erdősített terület jöhet létre 5,8 milliárd forintért, hét év alatt.

Megkezdődik márciusban a Pannon Hőerőmű Zrt. tulajdonában lévő, 1975-ben megnyitott pécsi Karolina-külfejtés rekultivációjának első fázisa - jelentette be Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára szerdán egy lakossági fórumon, az érintett terület szomszédságában lévő Pécsbánya-településrészen.

Az 5,8 milliárd forintba kerülő munkálatok egyharmadát a Pannon Hőerőmű, kétharmadát a Bányavagyon-hasznosító Nonprofit Közhasznú Kft.-n (BVH) keresztül az állam finanszírozza. A munkálatok fő felelőse - a bányászati jog jogosultjaként - az erőmű. Az államtitkár szerint a kormány "komoly pénzeszközöket" az elhagyott bányászati tevékenységek utáni tájrehabilitációra, 2019-től elhagyott szénhidrogén-kutak rendezése is megindul.

A Karolina-külfejtést 1975-ben nyitották meg: a majdnem 30 évig üzemelő bányából 8,5 millió tonna szenet termeltek ki - mondta Rudolf Péter, Pannon Hőerőmű Zrt. vezérigazgatója. A rekultiváció során 9,6 millió köbméternyi követ és félmillió köbméter termőföldet fognak visszatölteni a 400 futballpálya nagyságú területre, ahol a tervek szerint rendezett, gyepesített, erdősített területet alakítanak majd ki.

A cég vállalta, hogy az egymillió köbméter vizet is tartalmazó tölcsér alakú bányagödröt 169 méteres tengerszint feletti magasságig feltölti. A BVH erről a szintről a 195 méteres végső magassági szintig tölti tovább a területet.

A Pannon Hőerőmű négy, a BVH további három évig dolgozik majd a területen - közölte a munkálatok ütemezéséről. A vezérigazgató szerint annak érdekében, hogy a lakosságot lehető legkevésbé zavarják, kizárólag a hétköznapok nappali óráiban fognak dolgozni.

Címlapi kép forrása: MTI Fotó: Sóki Tamás