Jóval olcsóbbak lettek a hatékonyabb napelemek

Sokat esett a monokristályos napelemek ára tavaly. Mostanra alig 6 százalékkal drágábbak a polirkristályosoknál, de tizedével magasabb a hatásfokuk.

Komoly esés volt megfigyelhető a tavalyi év során a monokristályos napelemek árában. A Nemzetközi Energiaügynökség szerint az év eleji wattonkénti 72 dollárcent az év végére 45 dollárcentre esett, ami 37,5 százalékos csökkenést jelent.

A monokristályos napelemek hatékonysága 10 százalékkal múlja felül a polikristályos napelemekét, vagyis ugyakkora felületen tizedével több áramot képes termelni, miközben az ára már csak 6 százalékkal magasabb.

Az Electrek szerint az áresés hátterében részben a magasabb hatékonyság iránti igény áll, ami hajtja a keresletet és a tömegtermeléssel csökken az ár, de Kínában állami támogatást is kapnak a magasabb hatékonyságú szolárpanelek gyártói.

A polikristályos napelemek készítésekor a szilíciumot négyzetalapú tömbökbe öntik, a monokristályosok készítésekor elektromos térben húzzák henger alakúra. Külsőleg úgy lehet őket megkülönböztetni, hogy az előbbi típus cellái négyzet, utóbbié nyolcszög alakúak. A két technológia közül a monokristályos a régebbi, a polikristályos viszont sokáig jóval olcsóbb volt.