Elindította a pert a paksi bővítés ellen Ausztria

  • belföld
  • 2018.02.22
    16:01
  • MTI
Az Európai Bíróságon támadták meg a projekt állami támogatását jóváhagyó európai bizottsági döntést csütörtökön.

Megtámadta csütörtökön Ausztria az Európai Bíróságon, az Európai Bizottsági döntését, amivel az jóváhagyta a paksi bővítés állami támogatását. A lépést Elisabeth Köstinger osztrák környezetvédelmi miniszter jelentette be.

Az atomenergiának nincs semmi keresnivalója Európában. Ebből az álláspontunkból egy jottányit sem engedünk - idézték a minisztert a közleményben. Ausztria korábban a brit Hinkley Point C atomerőmű építésével szemben ugyancsak pert indított, és azt is jelezték már, hogy Paks II építését sem hagyják annyiban.

Csak jogi úton lehet megállítani a projektet, amelynek a gazdaságtalan és versenytorzító mivoltát az állami támogatásra adott európai bizottsági jóváhagyás is alátámasztja - jelentette ki írásos közleményben Reinhard Uhrig, a Global 2000 szervezet szóvivője. Szerinte jogi úton kell a helyére tenni az Európai Bizottság hibás álláspontját is arról, hogy az atomenergia fejlesztése az EU támogatására érdemes közös érdek lenne.

Követeljük, hogy Ausztria minden jogi és más rendelkezésére álló eszközzel lépjen fel az atomerőművek építésével szemben Európában. Az év második felében az Európai Tanács elnökségi posztját mindenképpen az atomenergia-ellenes pozíció megerősítésére kellene kihasználni - írja Lukas Stühlinger, az oekostrom AG áramszolgáltató vállalat vezérigazgatója közleményében.

Az oekostrom AG aláírásokat is gyűjt a paksi bővítés megakadályozására egy online petícióval, amelyben fellépést követelnek az osztrák kormánytól az atomerőművek építése ellen egy európai szintű energiaügyi szerződésben.