Ilyen energiatermelő eszközt még nem pipált

Az MIT-n építettek egy fekete ládát, ami jóformán meleg levegőből állít elő energiát.

Újszerű energiatermelő módszert dolgoztak ki az amerikai Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói. A termoelektromos eszköz képes a napi vagy bármilyen hőingadozást hasznosítani energiatermelésre.

A termoelektromos energiatermelés lényege hogy az ilyen eszközök a két oldaluk közötti hőmérsékletkülönbség révén generálnak áramot. Ehhez azonban két különböző hömérséklet bevitelére van szükség.

Az MIT kutatói azonban elegáns módon küszöbölték ki ezt a problémát: eszközük amit csak hőrezonátornak neveznek, a beleépített anyagok eltérő hővezető- és hőtartóképességén alapul. Az eszköz egyik fele mindig gyorsabban melegszik fel, vagy hűl le, míg a másik fele mindig egy kicsit mögötte jár, és az így kialakuló hőmérsékletkülönbséget hasznosítja.

Az általa biztosított energia ugyan nem túl sok, de nem is kér sokat: akárhova elhelyezhető, működését nem befolyásolja a felhőzet, a szélerősség vagy más környezeti körülmény, és szinte bármilyen mértékű hőmérsékletkülönbséghez hozzá lehet hangolni. Akár napelemek alá az árnyékba is letehető, és a fölösleges hő elvezetésével javíthat azok hatékonyságán.

Legfrissebb