Odaállt Luxemburg a paksi bővítést támadó osztrákok mellé

Aktivan támogatják a bővítés állami támogatását jóváhagyó döntést az Európai Bíróságon megtámadó Ausztriát.

Támogatja Ausztriát a paksi bővítés ellen indított perben az Európai Bíróságon Luxemburg - jelentette be Carole Dieschbourg luxemburgi környezetvédelmi miniszter hétfőn. Dieschbourg szerint meg kell akadályozni a nukleáris energia reneszánszát és azt, hogy a továbbiakban közpénzeket lehessen befektetni a területen,

Luxemburg ezért aktívan beavatkozik Ausztria pártján az Európai Bizottság magyar állami támogatást jóváhagyó döntése ellen.

- közölte.

Ausztria február végén támadta meg az Európai Bíróságon a paksi atomerőmű-bővítési projekt állami támogatására adott európai bizottsági jóváhagyást.

Az Európai Bizottság 2015 novemberében indított vizsgálatot annak tisztázására, hogy a paksi erőmű bővítésének finanszírozása megfelel-e az Európai Unió szabályozásának. Brüsszel a mélyreható vizsgálat során megállapította, hogy a két új nukleáris reaktor megépítéséhez nyújtott magyar pénzügyi segítség állami támogatást tartalmaz. A bizottság végül 2017. március elején jóváhagyta a támogatást az uniós állami támogatási szabályok alapján, mert úgy ítélte meg, hogy a támogatás összege arányos a kitűzött célokkal, és nem haladja meg az elérésükhöz szükséges mértéket.

Kép forrása: Flickr - EU2017EE - Creative Commons Licence