Az USA fölözi majd le az olajkereslet bővülését

  • külföld
  • 2018.03.06
    13:53
  • Greenport
Az olaj iránti kereslet bővülésből szinte egyáltalán nem részesül majd az OPEC, elsőrorban saját termeléskorlátozása miatt.

Az USA fogha lefölözni az olajkereslet bővülését a következő három évben- állapította meg a Nemzetközi Energiaügynökség új, Olaj 2018 című jelentése. A keresletbővülés 80 százalékát fogja az USA adni, a maradék 20 százalékon pedig Kanada, Brazília, Norvégia fog osztozni. Az OPEC tagállamainak már nem jut semmi az IEA szerint.

A fejlemények ironikus módon pont maga az OPEC idézte elő azzal, hogy a magasabb olajár elérése érdekében visszafogta a termelést, így megérte a drágábban kitermelhető palaolaj felszínre hozása. Az IEA szerint az olajipari szövetségen kívüli termelők termelésének felfutása miatt a szövetséges államok nehezen lesznek képesek úgy bővíteni termelésüket, hogy ne szorítsák le az árakat.

Ez azonban továbbra is arra késztetheti őket, hogy az eredetileg tervezettél tovább is életben tartsák a termeléskorlátozást. Ezzel azonban még nagyobb piacvesztés sújthatja őket az elemzés szerint.

Az IEA szerint 2023-ig napi 6,9 millió hordóval bővül a napi olajigény - elsősorban a kínai és indiai kereslet növekedése miatt - miközben a termelés 6,4 millió hordóval lesz több, és ebből az USA 3,7 millió hordót fog adni.

Via: Oilprice.com