Újraindulhat Svájcban a világ egyik legrégebbi atomerőműve

Március végén kapcsolhatják újra hálózatba a Beznau erőmű 1-es blokkját. A blokkot három éve kapcsolták le, miután nagyon sok anyaghibát találtak a reaktorburkolatban.

Három évvel azután, hogy körülbelül ezer potenciális meghibásodási forrást fedeztek fel rajta, ismét hálózatra kapcsolják a svájci Beznau atomerőmű 1-es blokkját. A svájci atomenergia felügyelet, az ENSI keddi jelentése szerint az atomerőmű üzemeltető Axpo hitelt érdemlően bizonyította, hogy a reaktorblokk nyomásálló acélburkolatában felfedezett anyaghibák nem jelentenek biztonsági kockázatot.

Az Axpo március végére tervezi, hogy hálózatra kapcsolja a német határtól pár kilométerre, az Aare folyó egyik szigetén fekvő Beznau 1 reaktort, amit először 1969-ben indítottak el, és ezzel a világ egyik legrégebben működő atomreaktorának számít. A tervek szerint még 2030-ig fog áramot termelni. Az első blokknál később elkészült Beznau 2 blokk nyomásvédő burkolatában nem találtak anyaghibákat.

Svájcban öt atomerőmű működik határozatlan idejű üzemeltetési engedéllyel, vagyis addig termelhetnek áramot, ameddig a felügyelet szerint biztonságosnak minősülnek. Svájc azonban már nem fog több atomerőművet építeni, amit tavaly májusban népszavazáson is megerősítettek a svájciak.

Az Axpo szerint telente az atomerőművek fedezik az ország áramfelhasználásának a felét (éves szinten 35 százalékos a részarányuk az energiamixben). A Beznau 1 atomreaktor blokk leállítása - a termelési kapacitás pótlását szolgáló áramvásárlásokkal együtt - 350 millió svájci frank többletköltséget okozott.