Önmagát felülmúlva hasít a Virtuális Erőmű Program

  • belföld
  • 2018.03.07
    08:44
  • MTI
A lényege az energiamegtakarítás, ezt számolják át úgy, hogy kiadja, mekkora erőművet lehet kiváltani a megtakarított energiával.

Már 2018-ra elérte a 2020-ra kitűzött energiamegtakarítási értékeket a Virtuális Erőmű Program (VEP) - közölte a programot működtető Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. (MI6) ügyvezetője, Molnár Ferenc kedden Budapesten, a nemzetközi energiatakarékossági világnapon megrendezett díjátadón.

A program 2011-es induláskor azt tűzték ki célul, hogy a csatlakozók egy 200 megawattnyi erőmű termelésének megfelelő energiamegtakarítást érjenek el 2020-ig, amit már mostanra sikerült túlteljesíteni. Az ügyvezető bejelentette, hogy

2030-ra a paksi utáni második legnagyobb erőműnek megfelelő méret elérése az új célérték.

A MI6 ügyvezetője beszámolt arról, hogy küszöbön áll a magyar módszertani innováció angliai bevezetése, ami várható Svédországban és további európai országokban is.

A Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. szerint a VEP 2011-es indulása óta már több ezer vállalkozás, száznál is több önkormányzat, illetve önkormányzati szövetség, több száz iskola és több tízezer diák csatlakozott.

A program lényege, hogy Az éves energiamegtakarításokat átszámolják erőművi kapacitásra, ami megmutatja, hogy a megtakarításnak köszönhetően mekkora erőműre nincs szükség. Az egyes szervezetek megtakarításaiból "láthatatlan", virtuális erőmű épül, amelynek célja egy nagy, fosszilis - tipikusan gáz-, szén- vagy olajalapú - erőmű kiváltása. Az új, 2030-as célérték eléréséhez új e-mobilitási "erőművi blokk" létesül, és decentralizált "helyi erőművek" építése is elkezdődik a megyék és települések közreműködésével.

Legfrissebb