Készül a tulajdonosváltásra a Mátrai Erőmű közgyűlése

  • belföld
  • 2018.03.07
    16:00
  • Greenport
Döntöttek a hat német fb-tag távozásáról a Mátrai Erőmű legutóbbi rendkívüli közgyűlésén. Kis híján lemondott vétójogáról a kisebbségi tuladonos MVM Zrt. is. Az erőművet német tulajdonosai egy részben Mészáros Lőrinc érdekeltségében lévő cseh-magyar társaságnak adják el.

Le akart mondani a Mátrai Erőmű Zrt. közgyűlésében meglevő vétójogairól a 26 százalékos kisebbségi tulajdonos állami MVM Zrt. de aztán visszavonta ezt a javaslatát az erőmű kedden összehívott rendkívüli közgyűlésén - írja az Index meg nem nevezett részvényesekre hivatkozva.

A lap szerint a közgyűlést az MVM Zrt. kezdeményezte és eredetileg alapszabály-módosítás, illetve felügyelőbizottsági tagok lemondása és visszahívása volt a napirenden. Az nem derült ki, mi volt a célja az MVM Zrt.-nek a vétójogról való meghiúsult lemondással, a lap több magyarázatot is megemlít.

A Mátrai Erőműben tulajdonosváltás zajlik, miután a német tulajdonosok (az RWE Power és az EnBW) el akarja adni közel 73 százalékos részesedését a vevő pedig a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterhez köthető Opus Global Nyrt. és az Energeticky a Prumyslovy Holding energetikában érdekelt cseh befektetési alap közös vállalata.

A közgyűlésen feltehetően már ennek tudatában döntöttek úgy, hogy a 11 tagú felügyelőbizottságból a hat német tag távozhat - olvasható az Indexben.