Új érvet hozott a tárca nélküli miniszter Paks mellett

  • belföld
  • 2018.03.09
    10:47
  • Greenport
Olcsó energiával ide csábított befektetőkről beszélt Süli János tárca nélküli miniszter egy konferencián, akik révén sikerülhet itthon tartani a fiatalokat.

A fiatalok itthon tartásában is fontos szerepe van a paksi beruházásnak Süli János Paks II tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli minisztere szerint. A miniszter erről a HG Media energetikai konferenciáján beszélt csütörtökön a Portfolio beszámolója szerint. Azt mondta, a kormány célja, hogy

olcsó energiával, alacsony közműdíjakkal hozza Magyarországra a befektetőket, a fiatalokat is itthon tartva

- idézte a lap. Ez az érv újdonság az eddig már sokszor elismételt többi - energiabiztonság, energiaimport csökkentése, klímavédelem - mellett. Süli megjegyezte, hogy a klímavédelem szempontjaira tekintettel a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) 15 százalékos részarányt tart kívánatosnak a nukleáris energia számára a globális villamosenergia-termelésben.

A konferencián előadást tartott Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár is, aki a hazai villamosenergia-rendszer és hálózat importkitettségének veszélyeire figyelmeztetett. Szerinte könnyen kapacitáshiányos állapot alakulhat ki, és ha ilyen helyzet alakulna ki a régióban, a szomszédos országok saját fogyasztóik ellátását priorizálnák.

Aszódi szerint elöregedőben van nem csak a hazai, de az európai erőműpark is és 2030-ra komoly kapacitáshiány várható itthon, ez is indokolja a beruházást.

"Nonszensz", és nincs semmiféle halasztó hatása

- értékelte Ausztria és Luxemburg Paks II ellen indított perét. Szerinte Németország nem kívánja követni az osztrák lépést - derül ki a Portfolio írásából.