Épül már a nagy akkumulátorgyár Komáromban

  • belföld
  • 2018.03.09
    11:08
  • MTI
Villanyautókba szánt akkumulátorok készülnek majd a dél-koreai SK Innovation gyárában, aminek most kezdődött el az építése Komáromban. A közel százmilliárdos beruházás 410 új munkahelyet teremt, a gyártás 2020-ban indul.

Ünnepélyesen elindították csütörtökön a dél-koreai SK Innovation akkumulátorgyárának építését a komáromi ipari parkban. A 97,5 milliárd forintból épül üzemben elektromos autókban használható akkumulátorokat gyártanak majd.

A gyár kapacitásának első ütemében 410 új munkahelyet teremt, a kormány a beruházást 8,17 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesítette - közölte Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter. Az SK Innovation Dél-Korea harmadik legnagyobb vállalata, és a hármadik jelentős akkumulátorgyártó ami gyárat nyit Magyarországon.

Az üzemcsarnok 430 ezer négyzetméteres lesz, a tömeggyártás 2020-ban indul, ekkor a gyártott akkumulátorok kapacitása 7,5 GWh lesz, ami 250 ezer autót szolgál ki. A második ütem építését a megrendelések függvényében indítják el, kapacitása megfelel az első ütemének - közölte Yoon Yea Sun, az akkumulátor-üzletág elnöke. A cég, ami a komáromi beruházásával kíván betörni az európai piacra, a dél-koreai Szoszan városában már rendelkezik egy azonos technológiájú akkumulátorgyárral.

A gyár építésének ünnepélyes indításán név szerint köszöntötték a BMW, a Daimler-Benz, a Ferrari, a Hyundai és a Renault képviselőit. Az SK Innovation megjelenésével Közép- és Kelet-Európában három dél-koreai cég készíthet majd akkumulátorokat elektromos autókba. Az LG Chem 2018-ban Lengyelországban nyit üzemet, amelybe több mint 400 millió forint értékben fektetett be, a Samsung SDI pedig nemrég Gödön nyitotta meg 100 milliárd forintból épült, 600 embert foglalkoztató gyárát.

Legfrissebb