Áprilisban írják jóvá a távhőszámlákban a kormány rezsitámogatását

  • belföld
  • 2018.03.12
    09:35
  • MTI
Az áprilisi számlában érvényesítik várhatóan a távhőszolgáltatók a téli rezsicsökkentésnek nevezett kedvezményt. A kormány hétfőn tárgyal az erről szóló rendeletről.

Hétfőn tárgyal a távhővel fűtők téli rezsicsökkentését szabályozó rendeletről A kormány , amely alapján a szolgáltatók az áprilisi számlákban érvényesítik a 12 ezer forintos támogatást - mondta Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter. A kérdésben napközben tartottak egyeztetést a szolgáltatók szövetségével, valamint az energiahivatal, továbbá a nemzeti fejlesztési és a nemzetgazdasági tárca képviselőivel.

A kormány a február végi, március eleji rendkívüli hideg miatt döntött úgy, hogy 12 ezer forintos támogatást ad a családoknak. A legtöbben, 3,4 millió fogyasztó a gázszámláján keresztül kapja meg ezt a segítséget, míg 650 ezer háztartásnál a távhő rezsijében érvényesítik a támogatást.

Ennek mikéntjéről azt mondta, a távhőszolgáltatók az áprilisi számlákban írják jóvá a 12 ezer forintot. Ahol a fizetés fogyasztóhelyenként történik, ott a családok közvetlenül kapják meg a támogatást, ahol pedig a társasház rendezi a távhőszámlát, ott a társasház kapja meg a segítséget, és dönti el később, miként érvényesíti azt a tulajdonosok felé.

Kósa Lajos szerint a kormányhatározat előírja majd a távhőszolgáltatóknak, hogy 15 napon belül kötelesek tájékoztatást adni a támogatásról a lakástulajdonosoknak. A szolgáltatók a levélben kitérnek arra is, hogy a bérbe adott ingatlanok esetében a bérleti szerződés alapján kell meghatározni a támogatás címzettjét - tette hozzá. A Nemzetgazdasági Minisztériumnak rendelkezésre áll a távhővel fűtők téli rezsicsökkentésének 7,8 milliárd forintos fedezete, amelyet április 15-ig átutalnak a szolgáltatóknak. Azt, hogy ezt mindenki megkapja-e, a Magyar Energetikai- és Közműszabályozási Hiivatal felügyeli.