Kizökkentette az időt a szerb-koszovói áramvita

  • külföld
  • 2018.03.12
    10:40
  • Greenport
Koszovó túlfogyasztja az áramot, emiatt csökken az európai hálózati frekvencia, és késnek az ez alapján működő elektromos órák.

Hat perces késést okozott január közepe óta a hálózati feszültség alapján működő villanyóráknál Európa-szerte a Szerbia és Koszovó közötti vita az elektromos ellátásáról.

A európai hálózatüzemeltetőket tömötítő szervezet, az ENTSO-E szerint január közepe óta 300-400 megawattnyi elektromos áram tűnt el a hálózatból amiatt, hogy Koszovó több áramot használ fel, mint amennyit megtermel.

Koszovó szerint a helyzetért a szerbek a felelősek, mert mint a koszovói hálózat egyensúlyát biztosító államnak, nekik kellene a kieső teljesítményt betáplálni - írja az Enegy Live News. Emiatt folyamatosan eltér - alacsonyabb - a hálózati frekvencia a 25 európai országot összekötő hálózat 50 herzes középértéktől.

A frekvenciaeltérés azoknak az elektromos óráknál okoz késést, amik nem kvarckristályok rezgését, hanem az elektromos hálózat frekvenciáját veszik alapul a működésükhöz.

Az ENTSO-E szerint folyamatosan figyelemmel kísérik a helyzetet, és az érintett hálózatüzemeltetőkkel együttműködve keresik a megoldási lehetőségeket, hogy helyrezökkentsék az időt.