Elhalasztják a világ legnagyobb részvénykibocsátását

  • külföld
  • 2018.03.12
    11:39
  • Greenport
Majd csak 2019-ben kerülhet tőzsdére a szaúdi állami olajóriás 5 százaléka. A 200 milliárd dolláros üzletért tolonganak a tőzsdék, de még nem tudni, hol dobják piacra a részvényeket.

A világ legjelentősebb nyilvános ajánlattétele valósulhat meg, amennyiben az Aramco szaúd-arábiai állami tulajdonba levő olajvállalata a részvénypiacon bocsátja áruba értékének öt százalékát. A Mohamad bin Szalman koronaherceg nevéhez fűződő gazdasági program keretein belül megvalósulni látszó részvénykibocsátás hatalmas érdeklődést keltett világszerte.

Az érdeklődő befektetőknek azonban még várniuk kell: az eredetileg idénre tervezett részvénypiaci bevezetés várhatóan majd csak 2019-ben valósul meg - jelentette a Financial Times. A lehetőség nem csak a befektetőket villanyozta fel, Japántól az USA-n át Nagy-Britanniáig vezető politikusok lobbiznak a szaúdiaknál, hogy az ő országuk tőzsdéjén történjen a hatalmas forgalommal kecsegtető üzlet. A New York-i, a londoni, a honkongi és a tokiói tőzsde is bejelentkezett.

A szaúdi állami tulajdonú Aramco a világ egyik legnagyobb olajtermelő cége, tőzsdére lépésének értéke több száz millió dollárt mozgathat meg. A lépés előtt többek között fel kell értékelni a céget. Szaúdi illetékesek azt remélik, hogy ezt nagyságrendileg 2 billió dollár körül állapítják meg. Ebben az esetben az öt százaléknyi tulajdonrész 200 milliárd dollárra rúghat majd.