Nyolcmilliárdos kártérítési üggyel folytatódik az orosz-ukrán gázvita

Még idén várható ítélet abban a perben, amit a Krím félsziget elcsatolása miatt indított Oroszország ellen az ukrán Naftohaz. Az ukránok nyolcmilliárd dollár megítélésére számítanak, de elismerik, nehéz lesz behajtani az oroszokon.

További, nyolc milliárd dollár kártérítésre számít még idén a Naftohaz ukrán állami gázvállalat az Oroszország ellen indított perek révén. Erről Jurij Vitrenko, a cég kereskedelmi igazgatója számolt be hétfőn egy Facebookon-bejegyzésében. Vitrenko szerint legalábbis ez lesz a Krím félsziget négy évvel ezelőtti önkényes elcsatolása miatt indított per kimenetele. Azt ugyanakkor hozzátette: probléma lesz, hogy miként hajtsák majd be a kártérítést.

2014 tavaszán Oroszország önkényesen elcsatolta Ukrajnától a Krím félszigetet. Ennek nyomán a Natohaz krími leányvállalata, a Csornomornaftohaz elveszítette aktívumait, beleértve fúróplatformjait és hozzáférését az ottani gázlelőhelyekhez. Az oroszok azóta maguk használják ezeket és termelik ki a gázt az ukránok szerint.

Az ügyben 2016 októberében kezdeményezett eljárást választott döntőbíróságon az ukrán állami gázvállalat . A keresetben a beruházások ösztönzéséről és kölcsönös védelméről szóló ukrán-orosz kormányközi egyezményre hivatkozott. A hágai Állandó Választottbíróságon benyújtott kártérítés igényben ötmilliárd dollárt jelöltek meg a Krím annektálása miatt elszenvedett veszteségeként, ami a kamatokkal együtt mostanra megközelíti a 8 milliárd dollárt.

A Naftohaz még tavaly januárban bevonta a jogi eljárásba a Covington and Burling LLP nevű nemzetközi jogi céget, aminek már többször sikerült kártérítési pert nyernie Oroszországgal, illetve orosz állami vállalatokkal szemben. A perben az ukrán gázvállalat egy korábbi közleménye szerint az év végéig várhatóan döntés születik.

A stockholmi döntőbíróság tavaly decemberben és idén február végén - a gázárral és a tranzitdíjjal kapcsolatban - is Ukrajna számára kedvező ítéletet hozott. A perekben a bíróság arra kötelezte a Gazprom orosz gázvállalatot, hogy 2,56 milliárd dollárt fizessen Ukrajnának. Mivel Oroszország nem kezdte meg az összeg folyósítását március 1-jén, ez az összeg minden nappal újabb félmillió dollárral növekszik. Petro Porosenko ukrán elnök március 7-én bejelentette: egy jogászcsapat már hozzálátott annak kidolgozásához, miképpen foglalhatja le Ukrajna a Gazprom aktívumait belföldön és külföldön egyaránt, hogy a megítélt kártérítési összeget ily módon hajtsa be.

Oroszország közben vitatja a korábbi döntést, és jelezte, felbontja az ukrán-orosz gázsszerződést.